Hirdetés
Email Jelszó
Belépés
Nincs még felhasználói fiókod?
Hírek » Konditermi edzés vagy szabadtéri edzés?

Konditermi edzés vagy szabadtéri edzés

2016-08-18 06:00:00
Konditermi edzés vagy szabadtéri edzés?

Sokan kérdezik tőlem, hogy melyik a jobb edzés? Mindkettő. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya.

Hirdetés
A szabadtéri edzés
A szabadtéri edzések hátránya akkor van, ha nagyvárosi szabadtérről van szó. A rossz minőségű, szmogos levegő kapkodása nem tesz jót a szervezetnek, illetőleg ki vagyunk téve a szélsőséges időjárásunknak. Ha találunk teljesen zöld környezetet, akkor nagyon rendben van.

A konditermi edzés
A konditermi edzés lássuk be, kényelmes. Mivel sorban "nőnek ki a földből", mindenki talál a lakóhelyéhez közelit, elég rugalmas nyitva tartásokkal, esetleg non-stop edzőtermet. A hátránya a fitnesztermeknek, hogy eléggé kevés a friss levegő, sok esetben zárt ablakoknál. A sok embernek megnő az oxigénfelhasználása és azt vesszük észre, hogy hamarabb fáradunk. Vannak már olyan fitnesz klubok, ahol friss levegőt fecskendeznek be. Sajnos utóbbiból van kevesebb.

Gátlások az edzőtermek irányába
Sok telefonhívást kapok azzal a kérdéssel, hogy házhoz megyek-e edzéseket tartani? A beszélgetésekből mindig kiderül, hogy a gátlásosság áll a háttérben és ezzel egyenesen arányosan egy hatalmas tévhit. Sokan gondolják, hogy az edzőtermekbe csak "csinosak és fiatalok" járnak és lenézik a kevésbé csinos edzőtársaikat. Mindig szoktam mondani, hogy azért ez nem így van, mert aki már nagyon jól néz ki, nem biztos, hogy mindig így volt. Mindenki azért van ott az edzőteremben, mert nincs megelégedve magával, változtatni szeretne. Különben is mindenki a saját edzésével van elfoglalva, esetleg az edzőtársával. Főleg az idősebb korosztályt nehéz meggyőznöm, hogy nem kell tartani az edzőtermi edzésektől, de mindig sikerül.

Miért jobb a konditermi edzés az otthoni edzésnél?
A másik fontos kérdés, hogy miért jobb a konditermi edzés az otthoni edzésnél? Időhiány miatt jó páran próbálnak otthoni edzést végezni akár videókra, akár internetes különböző óratípusokra. Ezt követően keresnek meg engem, mert nincs vagy csak nagyon kevés az eredmény.

Az egyik tényező, hogy körülbelül 2-3 hónapja tornázik valaki otthon, csodát vár tőle... szoktam kérdezni "mennyi idő alatt híztál meg?" A válasz sosem 2-3 hónap szokott lenni... Sajnos a hízásért is "meg kell dolgozni", az sem jön ennyire hamar. Jó, nyilván hamarabb lehet hízni a hízékonyaknak, mint lefogyni, de fontosnak tartom a reális célok kitűzését. Szoktam mondani, hogy tegyük fel, ha három hónap alatt el lehetne érni az áhított eredményt, akkor majdnem mindenki tökéletes lenne.... nem lennének problémák... mivel három hónapra hamarabb szánja rá magát mindenki, mint évekre. Igen-igen, évekre.

Sok esetben évek munkája az adott eredmény, főleg ha a genetika, testalkat típus sem segítenek az adott illetőnek. Ugye sok helyről halljuk, hogy az edzés egy életmód... akkor most kiderült, hogy miért. Ha abbahagyjuk, szépen, lassan, de visszaváltozunk.

Az edzések változatossága az egyik kulcs a kívánt eredmény eléréséhez.
Otthon, ha nincs jól berendezett edzőtermünk, akkor nem lehet annyira változatosan edzeni és hamarabb el is lustulhatunk. Ha már elmegyünk az edzőterembe, akkor már úgy is végigcsináljuk becsületből is. Na de térjünk vissza a változatosságra. Nagyon fontos a gyakorlatokon és ellenállásokon is változtatni. Lényeg, hogy ne mindig ugyanazt-ugyanúgy végezzük, mert a testünk alkalmazkodni fog, meg fog torpanni. Fontos, hogy mindig új ingert kapjunk, hogy testünk érdemben fejlődéssel válaszoljon a változott körülményekre. Ehhez elengedhetetlenek a jól felszerelt edzőtermek és a kreativitás.

Azért még megemlíteném az edzőtermekben lévő "nyalánkságokat" is, mert az edzések után jöhetnek a kényeztetések, mint pl. szolárium, szauna, masszázs, kozmetika, stb. Manapság egyébként is kevés idő van e szolgáltatások miatt elindulni külön, így legalább egyben letudhatjuk.

Hazadi Judit Nóra
Személyi edző
+36-70/602-9046
Hirdetés

További fitnesz hírek

A személyi edző és vendég kapcsolata
A személyi edző és vendég kapcsolata

2016 májusában múlt 9 éve, hogy edzősködöm, így ennyi idő alatt sok-sok emberrel találkoztam melyből kialakultak különböző...

Miért válasszunk személyi edzést?
Miért válasszunk személyi edzést?

Sokat hallunk a személyi edzésekről, egyre jobban terjedő szakma, egyre többen élnek vele. Miért nem jó egyedül edzeni? Sok-sok...

Okok, hogy miért kezdj el futni
Okok, hogy miért kezdj el futni

Valószínűleg temérdek okot fel tudnál sorolni, hogy miért ne kezdj el futni, mint pl. nincs időd vagy elég energiád, lefáradtál...

Hasizom erősítés otthon felülés nélkül! Hasizom erősítése kíméletesen
Hasizom erősítés otthon felülés nélkül! Hasizom erősítése kíméletesen

Ha kímélni szeretnéd a gerinced a felülés okozta fájdalmaktól, akkor az alábbi hasizom erősítő gyakorlatok kiválóak számodra is!

Hirdetés

Szólj hozzá

Megosztás
Hirdetés
Közösség